Tips voor duurzamer huishouden

Huishouden; het is waarschijnlijk niet je grootste hobby, maar het moet wel gebeuren. Om het allemaal iets makkelijker te maken, bieden grote bedrijven allerlei soorten schoonmaakmiddelen aan. Van glasreiniger en ontvetters tot kalkverwijderaar en bleek. Je kast staat hier waarschijnlijk mee vol, net als met plastic zakjes. Maar deze producten staan niet bepaald bekend om hun milieuvriendelijkheid…

De aarde raakt uitgeput en daar kunnen wij met zijn allen iets aan doen. Zou jij graag betere keuzes willen maken op het gebied van duurzaamheid? Ook in het huishouden? Lees dan snel verder en ontdek de simpelste tips!

Weg met het plastic!

De eerste tip is misschien wat voor de hand liggend, maar toch zien we nog vaak plastic verpakkingen en zakjes door het huis heen slingeren. Het zal je verbazen, maar anno 2021 gebruikt de Nederlander zo’n 1500 plastic voedselverpakkingen per jaar. Omgerekend zijn dit vier plastic voedselverpakkingen per dag. Ja, dat is veel. En dan hebben we het alleen nog maar over voedselverpakkingen.

Wees eens eerlijk: hoeveel plastic zakjes gebruik jij per week? Eén zakje voor je boterham, een diepvrieszakje voor je vegaburger, een plastic zakje voor je ijsklontjes… ga zo maar door. Persoonlijk schrik ik me rot wanneer ik de keukenla opentrek en zie hoeveel plastic zakjes, en dan ook nog eens in alle soorten en maten, zich daar de afgelopen maanden verzameld hebben. En dan heb ik het nog niet eens over de plastic flessen waar de schoonmaakmiddelen in zitten. Nu jij: wedden dat je net zoveel plastic achter je keukendeuren hebt liggen? Het is fout, en dat weten we allemaal. It’s time to make a change.

We beginnen simpel: koop een broodtrommel en een waterfles. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner en kinderen. Je bespaart hier niet alleen plastic zakjes en plastic flessen mee, maar ook geld. Maak je plastic shampoo en zeep flessen leeg en stap over op zeep en shampoo blokken van Nature Bar. Als je naar de supermarkt gaat, neem je een herbruikbare tas mee. Ook bij de groente- en fruitafdeling is de verleiding groot om voor elke appel en banaan een nieuw plastic zakje te pakken. Neem een herbruikbaar groentenzakje mee, die zijn gewoon te koop in de supermarkt! Het is allemaal vrij simpel, maar toch komt het vaak voor dat mensen een plastic tas meenemen bij de kassa. Hoe dat kan? Het gaat automatisch. Velen zijn gewend om gebruik te maken van plastic en denken er minder over na. Dat is erg jammer, want hoeveel moeite is het om een tas mee te nemen van huis? Het begint allemaal bij jezelf!

Schoonmaken met koud water

Bij de wekelijkse grote schoonmaak gaat er in de Nederlandse huishoudens liters warm water doorheen. Velen zullen er niet bij stilstaan, maar het gebruik van warm water is verantwoordelijk voor een flinke milieubelasting. Fossiele brandstoffen zijn nodig om water op te warmen en hierbij is de uitstoot van CO2 onvermijdelijk. Probeer daarom minder warm water te gebruiken bij het poetsen. Met koud water en een duurzame schoonmaakmiddel kom je vaak al heel ver, waardoor je eigenlijk helemaal geen warm water nodig hebt. Daarnaast is het ook beter voor je portemonnee! De energiekosten dalen namelijk aanzienlijk wanneer je warm-waterverbruik omlaag gaat.

Veel mensen horen dit liever niet, maar door korter onder de douche te staan werk je ook al aan een betere wereld… ook de temperatuur van de waterstralen mogen omlaag. Korter en kouder; klinkt misschien niet heel comfortabel, maar je krijgt er op lange termijn heel wat voor terug!

Oma’s trucjes

De typische schoonmaakreclames beloven ons dat iedere oppervlakte schoon te krijgen is met dat ene ‘wondermiddel’. Deze schoonmaakmiddelen zijn niet alleen peperduur, maar ook nog slecht voor je gezondheid. Vroeger bestonden deze chemische spulletjes nog niet en maakten de mensen het huis schoon met huis, tuin en keuken trucjes:

Tip: doucheputje verstopt? Meng soda en schoonmaakazijn met elkaar en gooi het vervolgens in het doucheputje. Laat dit een kwartier intrekken en spoel het weg met water. Voilà, het doucheputje is ontvet en ontstopt.

Duurzame plantenvoeding

Het hebben van kamerplanten brengt veel voordelen met zich mee. Ten eerste creëren planten schone lucht in huis. Daarnaast kan het zorgen voor minder stress, een goed humeur, zorgt het voor meer akoestiek in huis en kan het helpen tegen een verstopte neus. Ook brengt het leven en kleur in je interieur. Wij zijn gek op planten bij HEY YOU en daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met Soil Sisters. Zij ontwikkelen voeding voor planten die volledig duurzaam is en dus het milieu niet schaadt. Wil je meer weten over dit product? Lees dan ‘Soil Sisters: de beste voeding voor al je planten’.

Weg met chemische schoonmaakmiddelen

Chemische schoonmaakmiddelen zijn misschien wel de slechtste producten die je kunt gebruiken tijdens het huishouden. Om schoonmaakmiddelen te maken zijn grondstoffen, onder andere aardolie, en energie nodig. Er wordt enorm veel CO2 uitgestoten tijdens dit proces, wat weer belastend is voor het milieu. Daarnaast worden deze chemische schoonmaakmiddelen verkocht in plastic flessen, wat weer bijdraagt aan de plasticsoep in de oceaan.

Dit is erg kwalijk, maar er komt nog een schepje bovenop: de stoffen die in deze chemische schoonmaakmiddelen verwerkt zijn, kunnen kankerverwekkend zijn en zorgen voor ademhalingsproblemen. Chemische schoonmaakmiddelen zijn dus niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid! Dus, weg ermee. Er zijn zoveel andere producten waarmee je je huis kunt schoonmaken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je eigen duurzame schoonmaakmiddelen te maken. Hoe? Lees ‘Zo maak jij je eigen duurzame schoonmaakmiddelen!’.

Wil jij graag je steentje bijdragen aan het verbeteren van de wereld? Begin dan met het veranderen van de kleine dingetjes: Minder plastic, duurzamere producten en minder warm water. It’s time to make a change. Doe jij ook mee?

Reacties
Lisa Maree

Reactie achterlaten

© HEY YOU giftbox