Zo maak jij je eigen duurzame schoonmaakmiddelen!

Voor elk huishoudklusje hebben we een apart middeltje nodig. Van kalkverwijderaar en glassex tot ontvetter en vaatwastabletten. Kijk maar eens in je eigen kast, wedden dat hij vol staat met plastic flessen gevuld met een chemisch goedje? Zoals je waarschijnlijk al weet zijn schoonmaakmiddelen niet heel milieuvriendelijk. Helaas zijn er weinig écht milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen op de markt… Maar dat betekent niet dat duurzaam schoonmaken onmogelijk is. Wij hebben namelijk een aantal recepten voor jou op een rijtje gezet waarmee jij je je eigen, duurzame schoonmaakmiddelen kunt maken.

Waarom je moet kiezen voor zelfgemaakte schoonmaakmiddelen

Om schoonmaakmiddelen te produceren zijn grondstoffen en energie nodig… en niet zo’n beetje ook. Vroeger werd zeep gemaakt van dierlijke- of plantaardige vetten, zoals palmolie, kokosolie en talg olie. Deze vetten werden gekookt met natronloog of kaliloog. Sinds de jaren zestig worden wasactieve stoffen gesynthetiseerd uit aardolie. Aardolie raakt op en dit zorgt voor extra CO2. Daarnaast blijven de chemische stoffen van de schoonmaakmiddelen zitten in het rioolslib van waterzuiveringsinstallaties, waardoor oppervlaktewater vervuild raakt. Om het lijstje af te sluiten, draagt het verpakkingsmateriaal (plastic) bij aan de vervuiling van de oceaan. Aangezien 15 tot 40 procent van ons plastic afval daar terecht komt. Dat is ongeveer 8 miljard kilo… ongelofelijk, toch?

En dat is nog niet alles. 

Herken je dat? Wanneer je je badkamer aan het schoonmaken bent met een ontkalker of een ander sterk ruikend spulletje, dat je overvallen wordt door hoofdpijn? Dat komt door de chemische stoffen die schoonmaakmiddelen bevatten. Denk aan desinfecterende stoffen, oplosmiddelen en andere chemicaliën. Sommige van deze heftige stoffen zijn kankerverwekkend en kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen. Ook wordt het afgeraden om twee soorten middelen tegelijk te gebruiken. Deze waarschuwing zegt al genoeg over hoe gevaarlijk de stoffen wel niet kunnen zijn… Conclusie: schoonmaakmiddelen vol chemische stoffen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid!

Maak je eigen schoonmaakmiddelen!

Genoeg redenen dus om te stoppen met het kopen van chemische schoonmaakmiddelen en ze zelf te maken! Bewaar de schoonmaakmiddelen in glazen flessen en potten zodat plastic niet nodig is. Hieronder lees je drie recepten voor het maken van je eigen vaatwasmiddel, allesreiniger en wasmiddel.

Reacties
Lisa Maree

Reactie achterlaten

© HEY YOU giftbox