5 redenen waarom je duurzame producten moet gebruiken

In deze maatschappij worden we voornamelijk gestuurd op impulsieve aankopen. Hierdoor kan het zijn dat we ons soms laten verleiden om producten te kopen zonder er goed over na te denken. Hierdoor zijn er nog steeds vele producten op de markt die alles behalve duurzaam zijn. Wij willen hier graag verandering in zien, en gelukkig zijn er met ons vele anderen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en dat is maar goed ook. Voordat je een impulsieve aankoop doet is het slim om de volgende vijf punten voor jezelf te overwegen. Lees hier waarom je beter kan kiezen voor duurzame producten!

Duurzaamheid: zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om te voorkomen dat we de aarde uitputten. Voor nu, maar vooral voor de komende generaties. Onze eigen behoeften moet in evenwicht zijn met dat wat de aarde aankan.

Beter voor het milieu

Iedereen weet dat duurzaamheid zorgt voor een beter milieu. Een duurzaam product is namelijk op een eerlijke, plasticvrije manier gemaakt en stoot zo min mogelijk co2 uit. Dit zorgt ervoor dat er onder andere minder plastic omgaat in de wereld, wat weer beter is voor de natuur. Je moet je namelijk voorstellen dat er jaarlijks miljoenen dieren doodgaan door plastic dat rondzwerft in de oceaan. Wanneer je bijvoorbeeld een duurzaam product koopt, zoals Nature Bar, help je niet alleen nu het milieu, maar ook in de toekomst.

Daarnaast is het een feit dat duurzame producten langer meegaan. Zo gaat een shampoobar ongeveer drie keer langer mee dan een fles shampoo. Met één bar bespaar je dus drie plastic shampooflessen!

Duurzame producten zorgen ook op een andere manier voor minder afval. Neem bijvoorbeeld de ov-case van Ojil die je kreeg in box NO.2. De ov-case is gemaakt van 100% overgeproduceerd leer. Het leer is niet door de strenge keuring heen gekomen doordat er bijvoorbeeld kleurverschillen of kleine fouten in zitten, zoals een litteken. Duurzame ondernemers zien in dit soort producten juist kansen waardoor het leer niet wordt weggegooid, maar juist wordt omgetoverd tot iets moois.

Het is goedkoper

We pakken het voorbeeld met de shampooflessen er weer even bij. Een shampoo bar is kan misschien in eerste instantie duurder lijken dan een shampoo fles. Je betaald bijvoorbeeld voor een bar 6 euro en voor een shampoofles 4 euro. Maar zoals hierboven al besproken is, gaat een shampoo bar drie keer langer mee. Dus in de tijd dat jij één shampoo bar hebt gebruikt, heeft jouw buurvrouw al drie shampooflessen er doorheen gejaagd. Dit heeft haar dus al 12 euro gekost (4 x 3 = 12). Dat betekent dat je op langer termijn twee keer goedkoper uit bent wanneer je kiest voor een duurzaam product, zoals de shampoo bar!

Beter voor de huid

Hoe vervelend is het wanneer je een nieuw product uitprobeert, en je hier bultjes, puisten en vlekken van krijgt? Het komt vaak voor dat er in niet-duurzame producten ingrediënten zitten die deze huidreacties kunnen veroorzaken. Je kan er bijvoorbeeld een allergische reactie op krijgen. Zeker wanneer er een parfummix in verwerkt is. Wanneer je duurzame producten gebruikt, zitten hier alleen maar natuurlijke ingrediënten in. Hierdoor is de kans op het krijgen van huidirritaties een stuk kleiner!

Beter voor je gezondheid

Dit geldt trouwens niet alleen voor je huid, maar ook voor je hele gezondheid. Met name wasmiddelen en schoonmaakproducten kunnen agressieve chemicaliën bevatten die je gezondheid kunnen beïnvloeden. Wist je dat zelfs verf gevaarlijk voor je kan zijn? Veel verfsoorten bevatten VOC’s (vluchtige organische stoffen). Verf met een hoge VOC’s-concentratie zijn slecht voor het milieu en je lichaam. Het kan namelijk zorgen voor duizeligheid, hoofdpijn en zelfs kanker.

Maar ook bij alledaagse producten kunnen vervelende stoffen zitten, zoals hormoonverstorende stoffen. Denk bijvoorbeeld aan ftalaten, parabenen en bisfenolen. Dit zit vaak verwerkt in beautyproducten, verf, schoonmaakmiddelen en plastic. Deze nare stoffen nestelen zich in je lichaam en brengen je hormoonsysteem in de war. In de meest erge gevallen kan dit leiden tot diabetes, onvruchtbaarheid, borst- en prostaat kanker.

Je begrijpt nu waarschijnlijk wel dat duurzame producten essentieel zijn voor niet alleen het milieu, maar ook jouw gemoedstoestand. Vervang daarom de gevaarlijke producten voor duurzame producten met natuurlijke ingrediënten!

Koop met een goed gevoel

Last but not least: door het kopen van duurzame producten krijg je een goed gevoel. Het is psychologische bewezen dat het kopen van een milieuvriendelijk alternatief voldoening geeft. Voor je gevoel bouw je een soort karma- punten op omdat je je bewust bent van het feit dat je bijdraagt aan het verbeteren van de wereld! You go girl!

Veel mensen vinden duurzaamheid belangrijk, maar passen dit helaas nog niet toe in hun koopgedrag. Wees niet bang om de mensen in je omgeving aan te sporen tot een duurzamere lifestyle. Begin bijvoorbeeld met het versturen van dit artikel naar al je vrienden!

Reacties
Lisa Maree

Reactie achterlaten

© HEY YOU giftbox